DEZAVANTAJLI ÇOCUKLAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SWOT ANALİZİ İÇ PAYDAŞ DEĞERLENDİRMESİ
Merkezimin aşağıda sunmuş olduğumuz, Swot Analizi, iç ve dış paydaşlarımız ile paylaşılmış olup, ekte belirttiğimiz dönütleri almıştır. Bu doğrultada 1 iç, 1 de dış paydaştan dönüt gelmiştir. İç paydaş olarak Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Üstün Yetenekliler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Zihin Engelli Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne mail gönderilmiştir. Değerlendirme yaparak dönen iç paydaşımız Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin görüşlerine göre değerlendirmemiz aşağıdaki gibidir.
İç paydaş görüşüne göre iç çevre zayıf yönleri olarak, “merkeze ait fiziki bir mekanın bulunmaması” belirtilmiştir. Bu zayıf yönü merkezimiz, ÇABAÇAM’ın fiziksel mekanını ve merkez yönetiminde bulunan öğretim üyelerinin çalışma ofislerini kullanarak gidermektedir.
Dış çevre için belirtilen fırsat ve tehditler açısından ise, gelişime açık alanlardan biri olarak iç paydaşımız tarafından ifade edilen“toplum-üniversite işbirliğine verilen önemin artması” ve yanı sıra üniversitemizin iç ve dış tüm paydaşların nitelikli dönütleri ile hazırlamış olduğu 2024-2028 Stratejik Planı, merkezimiz açısından önemli bir fırsat olduğu düşünülmektedir. İç paydaşımınız tarafından merkezimizi tehdit eden unsur olarak belirtilen “bürokrasinin kısıtlayıcı ve yavaşlatıcı özelliği”nin üniversitemiz Kalite Geliştirme ve Kurumsal İzleme Koordinatörlüğü’nün merkezlere sunduğu geliştirici destek ile aşılacağını düşünmekteyiz. Ayrıca merkezlerin faaliyetlerini düzenleyen Uygulama ve Araştırma Merkezleri İzleme ve Değerlendirme Koordinatörlüğü de, merkezlerin çalışmalarını düzenleyici, geliştirici ve destekleyici bir rolle, katkı sağlamaktadır.
İç Çevre | Dış Çevre | ||
Güçlü Yönler | Zayıf Yönler | Fırsatlar | Tehditler |
Merkeze ait fiziki bir mekânın bulunmaması | Toplum-üniversite işbirliklerine verilen önemin artması | Bürokrasinin kısıtlayıcı ve yavaşlatıcı özelliği |
Swot Analizi (Mevcut olan)
Üniversitemizin kurumsal hedefleri doğrultusunda, Merkezimizin araştırma ve diğer faaliyetleri farklı açılardan incelenerek kuvvetli yönleri, zayıf yönleri, fırsatlar ve tehditler aşağıda değerlendirilmiştir.
Merkezimizin Güçlü Yanları
Merkezimizde görev alan tüm uzmanların, merkezin vizyonunu paylaşması.
Merkezimizin temel değerinin çocuk hakları temeline dayanması ve bunun tüm paydaşlarca benimsenmiş olması,
Merkezimizin dezavantajlı çocuklar ile ilgili çalışmalar yapmak içi uzman bir kadrosunun olması
Merkezimizin çalışmalarında ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği kurabilecek yeterlilikte olması.
Merkezimizin Zayıf Yanları
Mali ve teknik bazı eksikliklerin varlığı.
Fırsatlar
Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planı (2019-2023)’da belirtilen eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin hedefler.
Sivil toplum örgütleri tarafından dezavantajlı çocuklar lehinde eğitimde fırsat eşitliği,
sosyal adalet, kapsayıcı eğitim gibi kavramlara olan çalışmalara öncelik verilmesi.
Tehditler
Dezavantajlı çocukların sayılarının düzensiz göç, ekonomik koşullar, iklim krizleri gibi nedenlerle artması